Wilde bloemen tegen de eikenprocessierups

9 dingen die je zelf kunt doen tegen de eikenprocessierups
Tip 6: wilde bloemen

Wilde bloemen als natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups

Niet alleen vlinders en bijen komen op wilde bloemen af. Ook veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden aangetrokken door wilde bloemen. Zo zijn wilde bloemen en een bloemenweide een goede manier om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden. Zo is biodiversiteit niet alleen nuttig, maar nog mooi ook!

Vaak zie je langs de weg een rij eikenbomen, met daaronder keurig gemaaid gras. Ziet er misschien strak uit, maar er zit ook weinig leven in.
De omgeving van de eikenbomen is niet interessant voor insecten en vogels. Door dit tekort aan biodiversiteit hebben we de ideale situatie gecreëerd voor plaagdieren als de eikenprocessierups om tot een plaag uit te groeien. Er zijn immers bijna geen natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in deze omgeving.

Duizendblad trekt veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals zweefvliegen, sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes.

Wilde bloemen zijn op verschillende manieren effectief tegen de eikenprocessierups. Schermbloemen, trekken sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, loopkevers en bijvoorbeeld roofwantsen aan. Deze insecten zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Voordat je denkt; ‘dat doe ik maar niet, want ik heb een hekel aan wespen’ sluipwespen lijken misschien wel een beetje op de wespen die ’s zomers op de ranja afkomen, wees gerust, daar heb je geen overlast van. Ze steken niet en zijn ook niet geïnteresseerd in de zoete drankjes op het terras. Voor meer informatie over insecten en de eikenprocessierups, zie ons blog over het insectenhotel.

De insecten en zaden van uitgebloeide bloemen zijn weer voedsel voor verschillende vogels. Ook vogels zijn belangrijke vijanden van de eikenprocessierups. In het volgende blog vind je hier meer informatie over. Maar om daar even op vooruit te lopen; een koolmees eet bijvoorbeeld ook eikenprocessierupsen. In het voorjaar en in de zomer zijn er veel eikenprocessierupsen, maar in de rest van het jaar heeft deze koolmees ook voldoende voedsel nodig. Een gevarieerde natuurlijke omgeving met bijvoorbeeld wilde bloemen zorgt dan voor voedsel en bescherming.

Welke wilde bloemen helpen tegen de eikenprocessierups?

Schermbloemen zoals Fluitenkruid, Duizendblad, Wilde Peen en Pastinaak trekken sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, loopkevers en bijvoorbeeld roofwantsen aan.

Er wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van wilde bloemen op de overlast van de eikenprocessierups.

Tips voor het zaaien van wilde bloemen tegen de eikenprocessierups:

  • Zaai bij voorkeur een inheemse wilde bloemen mengsel. Inheemse bloemen trekken vaak veel meer insecten aan dan uitheemse soorten. Bovendien kunnen uitheemse soorten de inheemse wilde bloemen verdringen, wat natuurlijk niet gewenst is.
  • Kijk eerst naar de plek waar je de bloemen wilt zaaien; grondsoort, licht, oppervlakte etc. en bepaal dan welk mengsel je wilt zaaien.
  • Bewerk de grond goed voor; gewoon zaad uitstrooien op het gras heeft weinig zin. Vraag aan de leverancier van het zaad hoe je deze het beste kunt inzaaien.
  • De bloemenmengsels hoeven niet direct onder de eikenboom gezaaid te worden. Voor veel insecten is het geen probleem om 500 meter te vliegen.

Bijvoorbeeld bij Cruydt Hoeck en De Bolderik kun je inheemse zaden kopen.

Het leuke van wilde bloemen is dat het mooi staat en ook nog eens vlinders en bijen aantrekt. Ook op de website van de vlinderstichting kun je meer informatie vinden over wilde bloemen.

En ook voor bloemen geldt; of je nu een kleine of een grote tuin hebt of een klein balkonnetje. Je kunt altijd een plekje maken voor bloemen.

Zo kunnen we samen werken aan meer biodiversiteit, dat is nuttig, leuk en nog mooi ook!

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »
brandhaartjes

Sporten in eikenprocessierups tijd

Mensen die veel buiten sporten zoals hardlopers of fietsers, kunnen daardoor ook snel in aanraking komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Uit ervaring geven

Lees verder »