Voor 22:00 uur besteld, volgende bezorgdag in huis! Bezorgdagen dinsdag tot en met zaterdag. GRATIS verzenden!

Vijf dingen die je nog niet wist over de eikenprocessierups

  1. Veel mensen hebben nu last van jeuk en rode bultjes door de eikenprocessierups. Naast deze huiduitslag kunnen de haartjes van de eikenprocessierups ook misselijkheid veroorzaken en ontstekingen aan de neus, keel en luchtwegen.
  2. Je hoeft de rups niet aan te raken om er last van te krijgen.
    Tussen april en september vervelt hij zes keer, en die ‘jasjes’ blijven gewoon in en rond het nest liggen. Een windvlaag is dan genoeg om de brandhaartjes te verplaatsen. Wie nietsvermoedend door (of in de buurt van) een laan met eikenbomen wandelt of fietst, of zwemt in ‘besmet’ water, kan er makkelijk mee in contact komen. Als de rupsen weg zijn, blijven de haartjes nog jarenlang in de nesten achter. Je kunt dus ook last krijgen van de rupsen als ze er zelf helemaal niet zijn.
  3. Niet alleen mensen krijgen last van jeuk en geïrriteerde luchtwegen door de brandhaartjes van de rups. Ook katten, honden en bijvoorbeeld paarden hebben er last van. Als die opvallend veel krabben of moeilijk ademhalen kun je er maar beter mee naar de dierenarts gaan.
  4. Verdelging van de eikenprocessierups heeft niet altijd zin. Rupsen zijn niet tijdens elke fase van hun leven gevoelig voor bestrijding.
    Sowieso is geen enkele methode perfect want doordat je de nesten in beweging brengt, komen er vaak juist extra haartjes in de lucht.
  5. Behalve de eikenprocessierups zijn er steeds meer andere rupsen met brandharen. Zo is er bijvoorbeeld de dennenprocessierups. Deze rups heeft meer brandharen dan de eikenprocessierups. Maar doordat er in bewoonde gebieden minder dennenbomen zijn, zal je er over het algemeen minder last van hebben.

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »