Blog

Verkoelen met eikenprocessierupslotion

9 dingen die je kunt doen tegen de eikenprocessierups
Tip: 9 verkoelen met eikenprocessierupslotion

Overlast van de eikenprocessierups; we hebben er bijna allemaal mee te maken. Maar we kunnen ook samen de overlast bestrijden; dat is gemakkelijker en leuker dan je denkt!

We beginnen bij de laatste tip in deze serie: ‘verkoelen’. Als je getroffen bent door de jeuk van de eikenprocessierups, dan kun je het beste de rode en geïrriteerde huid verkoelen. Doordat je het verkoelt, lukt het beter om niet te krabben, waardoor het herstel van de huid sneller gaat. Het is zo verleidelijk om aan de jeukende huid te krabben, maar beter is om dit niet te doen.

Heb je last van kriebels door de eikenprocessierups? Volg dan het volgende stappenplan:

a) Huid afspoelen

Zoals je misschien weet ziet de eikenprocessierups er harig uit. Maar de haartjes die je ziet zijn niet de brandhaartjes die de irritatie veroorzaken. Op de rug zitten ook de brandhaartjes, die de jeuk veroorzaken. Deze zijn alleen met een vergrootglas te zien. Dit maakt het ook meteen zo lastig, je voelt irritatie, maar je ziet niets, behalve op een gegeven moment de rode uitslag.

Spoel de getroffen huid overvloedig af met lauwwarm water om de brandhaartjes te verwijderen. Vaak kan het verstandig zijn om te douchen en de haren goed te wassen. Pas op dat je de haartjes niet in je ogen krijgt.

b) Verwijder brandharen met plakband

Je kunt eventuele overgebleven (onzichtbare) brandhaartjes verwijderen met een stukje breed plakband. Dat kan heel eenvoudig door een stukje plakband op de plek te plakken en er weer af te trekken. Dit kun je met een nieuw stuk plakband een aantal keer herhalen.

c) Niet krabben

Hoe lastig het ook is bij jeuk en irritatie; niet over de huid wrijven of krabben. Dat maakt de jeuk alleen maar erger.

Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts. Zeker als je de brandhaartjes in de ogen of keel gekregen hebt is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Zie ook de website van thuisarts.nl

d) Verkoelen; Insmeren met Ourganixx eikenprocessierups lotion

Smeer je rode en branderige huis in met Ourganixx eikenprocessierups lotion. En geniet van het gevoel van een  koel zwembad. Pas op dat je de lotion niet in de buurt smeert van ogen, mond of opengekrabde wondjes!

e) Kleding wassen

Was deze kleding waar de brandhaartjes mogelijk in zitten goed op 60 graden. (of welke temperatuur het wasvoorschrift aangeeft). Als het mogelijk is kun je het beste de kleding op minimaal 60 graden wassen, omdat bij 60 graden de eiwitten in de brandhaartjes veranderen en de haartjes niet meer jeuken. Ontdek je de eikenprocessierups jeuk pas ’s ochtends, vergeet dan ook niet om ook het beddengoed te wassen.

Ben je wezen kamperen, spoel de tent dan goed af. Zorg er ook voor dat er binnen in de tent geen haartjes meer kunnen zitten. Was of stoom de slaapzakken, zodat je de volgende keer weer veilig kun gaan kamperen.

Föhnen? Niet doen!

Soms wordt geadviseerd om de getroffen huid te föhnen. De bultjes op je huid ontstaan als reactie op de lichaamsvreemde eiwitten uit de brandhaartjes.  Het idee achter föhnen is dat de structuur van de eiwitten van de brandharen verandert bij temperaturen boven de 60 graden. En je huid dus minder geïrriteerd reageert. Als je al uitslag hebt, dan helpt föhnen dus sowieso niet meer. Maar ook voordat je bultjes hebt is het onverstandig om te föhnen. Je moet namelijk zo lang en zo heet föhnen, dat het risico groot is dat je de huid verbrand. Een verbrande huid maakt het herstel nog lastiger. Voor zover ons bekend is er geen wetenschappelijk onderzoek die aangeeft dat föhnen effectief is.

Producten:

Andere artikelen:

brandhaartjes

Wat is de eikenprocessierups?

Met de overlast die de eikenprocessierups kan veroorzaken, hebben inmiddels veel mensen wel eens kennis gemaakt… Gelukkig zijn er diverse oplossingen om het ongemak te

Lees verder »