Sporten in eikenprocessierups tijd

Mensen die veel buiten sporten zoals hardlopers of fietsers, kunnen daardoor ook snel in aanraking komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups.
Uit ervaring geven we graag wat tips om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Als het net heeft gewaaid, is de kans veel groter dat er haartjes door de lucht zweven. Daar zou je om te beginnen rekening mee kunnen houden.
Wil je de kans verkleinen om met de rupsen in aanraking te komen?
Blijf dan uit de buurt van eikenbomen. Vaak zijn ze in deze tijd van het jaar gemarkeerd met een rood/wit lint.
Het is overigens zo dat de haartjes in de wijde omtrek kunnen voorkomen, dus het is natuurlijk geen garantie dat je ze niet tegenkomt.

Kleding
Bescherm jezelf met lange kleding. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk in deze tijd van het jaar. Toch bestaat er ook lange sportkleding die redelijk koel is. Kies daarnaast voor lichtgekleurde of witte sportkleding. Dit weerkaatst namelijk warmte uit de omgeving.
Liever korte kleding? Vet je gezicht, benen, armen en nek in met bijvoorbeeld zonnebrand. Dan heb je gelijk twee vliegen in 1 klap.
Ga op warme dagen ‘s ochtends lekker vroeg op pad.

Verder kan je ook je hoofd en nek beschermen. Gebruik bijvoorbeeld een pet tijdens het hardlopen of een fietshelm met goede luchtgaten.
Om te voorkomen dat er haartjes in je ogen belanden, kan je een geschikte zonnebril dragen.

Na het sporten sowieso goed douchen en afspoelen. Ga niet schrobben, want dan kan de reactie juist heviger worden.

Heb je toch last van wat irritatie? Smeer da huid dan na het douchen in met een lekker verkoelende lotion. Graag bevelen wij Ourganixx eikenprocessierups lotion aan.

Was sowieso alle kleding die je aan had tijdens het sporten.
Bij normale kleding is het advies om op 60 graden te wassen, maar dat gaat natuurlijk niet met je sportkleding. Spoel het daardoor even goed uit voordat je het op de gebruikelijke temperatuur wast. Eventuele achtergebleven haren kan je ook verwijderen met plakband.

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »