Blog

Regen veroorzaakt meer overlast door eikenprocessierups

Heb jij ook al last gehad van de brandhaartjes van de eikenprocessierups? Afgelopen maanden hebben de rupsen heel veel haartjes afgestoten.
De overlast piek zal zeker nog een aantal weken aanhouden.

Wist je trouwens dat door regenbuien de kans op jeuk en oogklachten wordt verhoogd?
Door pittige buien en windstoten zijn de afgelopen tijd namelijk veel rupsen, nesten en brandhaartjes uit de bomen gewaaid.
Die zijn daardoor op de weg en in de lucht terechtgekomen.
Als het regent, dan wordt door het opspattende water de kans vergroot dat je in aanraking komt met de brandhaartjes.
Ook voor sporters is het goed om hier rekening mee te houden.

Door het warme weer van de afgelopen dagen is het waarschijnlijk dat de rupsen de bomen hebben verlaten om verkoeling te zoeken in de grond, meldt Nature Today.
Omdat de eikenprocessierupsen zich vlakbij de stam ingraven, maar soms ook verder, is het belangrijk om bermen met aangetaste eiken te vermijden.

Op sommige plaatsen kunnen de plakkaten met rupsen door de wind uit de boom vallen. Hierdoor komen de eikenprocessierupsen op de grond te liggen en zoeken ze een weg naar boven of gaan ze de grond in.

Wanneer de rupsen weer uit de grond komen, is nog even afwachten. De kans is aanwezig dat ze in de grond verpoppen en er later dit jaar als vlinder uitkomen. Het kan ook dat ze pas volgend jaar weer uit de grond komen om alsnog hun cyclus te voltooien.

Het blijft de komende tijd in ieder geval belangrijk om rekening te houden met de vele brandhaartjes die al aanwezig zijn!

Producten:

Andere artikelen:

brandhaartjes

Wat is de eikenprocessierups?

Met de overlast die de eikenprocessierups kan veroorzaken, hebben inmiddels veel mensen wel eens kennis gemaakt… Gelukkig zijn er diverse oplossingen om het ongemak te

Lees verder »