Voor 22:00 uur besteld, volgende bezorgdag in huis! Bezorgdagen dinsdag tot en met zaterdag. GRATIS verzenden!

Overlast eikenprocessierups 2024

Gaat de eikenprocessierups in 2024 overlast geven?
Een studie voorgaande jaren naar het aantal eikenprocessierups vlinders wijst uit dat in het zuiden van het land een grotere afname was dan in het noorden. Minder vlinders betekent waarschijnlijk minder overlast van de eikenprocessierups in 2024. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups is de hoogste plaagdruk in het noorden te verwachten. Het zuiden komt er beter vanaf.

Daling aantal eikenprocessierups vlinders

Mogelijke oorzaken van de daling van het aantal eikenprocessierups vlinders is de tijdige bestrijding. Ook een relatief koude en natte zomer is van invloed.
Onderzoekers denken dat natuurlijke vijanden zoals vogels, roofinsecten en parasieten dit jaar effect hadden op de populaties in gebieden waar de jeukrups al langer voorkomt.
In de noordelijke provincies werden juist nieuwe kolonies aangetroffen. Hierdoor neemt in het noorden de overlast in 2022 wellicht toe, aldus de onderzoekers. Ook omdat die natuurlijke vijanden hier nog onvoldoende actief zijn.

Overlast van de eikenprocessierups in 2024

De verwachting van de onderzoekers is dat de plaagdruk van de jeukrups dit jaar minder zal zijn maar dat er geen reden is om aan te nemen dat de eikenprocessierups verdwijnt. Uit het verleden is bekend dat de populatie en de plaagdruk zich over de jaren heen in golven kan ontwikkelen. Plaatselijke uitbraken zullen dus blijven voorkomen.

eikenprocessierups
De brandhaartjes van de eikenprocessierups veroorzaken een vervelende jeuk

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »
brandhaartjes

Sporten in eikenprocessierups tijd

Mensen die veel buiten sporten zoals hardlopers of fietsers, kunnen daardoor ook snel in aanraking komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Uit ervaring geven

Lees verder »