Blog

Laat de eikenprocessierups lekker met rust!

We zullen de komende jaren op de een of andere manier toch moeten samenleven met de eikenprocessierups. Het beestje voelt zich hier prima thuis.
Al eerder schreven we wat je er zelf aan kunt doen om de overlast te beperken. Biodiversiteit is hierin heel belangrijk.
Zorg ervoor dat je omgeving ‘groen’ en bloemrijk is. Dit is goed voor de hele keten. Meer insectjes, meer vogels en vogels die de rupsjes weer eten. Zo creëren we de beste keten.
Koolmezen bijvoorbeeld zijn dol op de eikenprocessierups. Hoe meer vogels, hoe minder rupsen dus. Eigenlijk best logisch.
Geduld is natuurlijk wel belangrijk. Het probleem van de overlast is niet met een jaartje verholpen. Tot die tijd moeten we dus met elkaar zien samen te leven.
Ga in ieder geval niet zelf de actieve bestrijding aan, maar laat dit over aan gespecialiseerde bedrijven. Want wist je dat een eikenprocessierups juist in een stressreactie z’n brandhaartjes afschiet?
Dus verstoor je het nest, dan krijg je juist nog meer overlast!

Onlangs hadden we een BBQ in een bos met eikenbomen. Natuurlijk waren we voorzichtig ivm de eikenprocessierups.
We waren alleen even een belangrijk detail vergeten…
De rook van de BBQ die opsteeg, zorgde ervoor dat de eikenprocessierups niet meer zo op z’n gemak was…
Gevolg? De rupsen kwamen gewoon uit de boom vallen!
Oeps, leerpuntje. We moeten de eikenprocessierups lekker met rust laten. Dat is voor iedereen het beste!

Producten:

Andere artikelen:

brandhaartjes

Wat is de eikenprocessierups?

Met de overlast die de eikenprocessierups kan veroorzaken, hebben inmiddels veel mensen wel eens kennis gemaakt… Gelukkig zijn er diverse oplossingen om het ongemak te

Lees verder »