De overlast van de eikenprocessierups is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Om te beginnen zijn er al veel rupsen.
Hierdoor zijn er straks nog meer vlinders dan normaal. Deze leggen op hun beurt weer nieuwe eitjes.
De vrouwelijke vlinders kunnen wel 200 eitjes leggen op twijgen en kleine takken van de eikenboom.
Meer eikenbomen
Maar niet alleen het aantal vlinders speelt een rol. De laatste jaren zijn er namelijk veel nieuwe eikenbomen aangeplant. Er is daarom meer voedsel beschikbaar voor de rups. Hoe meer voedsel, hoe meer processierupsen in leven blijven.
Minder natuurlijke vijanden
Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het verdwijnen van natuurgebied is het aantal insecten de laatste decennia met 70 procent afgenomen. Daarom zijn er veel minder natuurlijke vijanden van de processierups zoals bijvoorbeeld de rupsenaaskever, de groene gaasvlieg, de kale bosmier, het tweestippelig lieveheersbeestje of de bronswesp.
Ook vogels zijn een belangrijke natuurlijke vijand. Om ervoor te zorgen dat die er veel zijn, kan je bijvoorbeeld thuis nestkastjes ophangen.
Ten slotte zijn ook de weersomstandigheden in Nederland gunstiger geworden voor de processierups. Door klimaatverandering wordt het ieder jaar ietsje warmer in Nederland. De droge winter van afgelopen jaar draagt verder bij aan de stelselmatige ontwikkeling van de rups.
Daar komt nog eens bij dat het warme weer ook andere rupsen aantrekt, zoals de dennenprocessierups. Deze rups heeft tot 30% meer brandharen.