Is er al overlast door de eikenprocessierups?

Krijg je ook al jeuk bij het horen van het woord eikenprocessierups?
Waarschijnlijk heb je op social media al diverse plaatjes van nesten en ‘processies’ langs zien komen.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen lijken ze ook dit jaar weer in grote getale aanwezig te zijn. Limburg en Brabant lopen daarbij voorop.

Wat veel mensen niet weten, is dat de eikenprocessierups het hele jaar door overlast kan veroorzaken. In de winter zal je uiteraard geen rupsen tegenkomen, maar de haren kunnen nog wel in de bodem aanwezig zijn. Zo kan je dus huiduitslag krijgen zonder ook maar een rups te zien!

Piekperiode eikenprocessierups
Je kunt dus het hele jaar door last hebben maar er is per jaar één piekperiode en dat is van half mei tot half juli. Dat is de periode waarin we nu zitten. De rupsen zijn op dit moment massaal brandharen aan het ontwikkelen. Hoe meer de rupsen zich gaan verspreiden, hoe makkelijker de brandharen loskomen.
Als het dan ook nog flink gaat waaien, dan worden de haartjes massaal de lucht in geblazen.

Extra oppassen geblazen dus de komende periode. Na half juli ontpoppen de eikenprocessierupsen zich tot vlinders. Het gevaar op de verspreiding van de brandharen is dan nog niet voorbij omdat er nog steeds veel nesten zijn.

Lees hier onze tips bij overlast

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »