Insectenhotel als natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups

9 dingen die je zelf kunt doen tegen de eikenprocessierups
Tip 7: Insectenhotel

Insecten zijn enorm belangrijk in het beheersen van plaagdieren als de eikenprocessierups. Naast voeding (nectar) hebben ze ook geschikte nestplekken nodig. Jij kunt ze daar een handje bij helpen!

Hoe dat kan?

Door bijvoorbeeld in de herfst de bladeren onder de struiken te laten liggen. Maar je kunt ze natuurlijk nog meer helpen met een insectenhotel. Hoe luxe wil je het hebben;)

Een insectenhotel kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken.
Ieder soort insect heeft weer z’n eigen wensen aan een goede nestgelegenheid. Sommige gebruiken ronde gaten in hout of een holle bamboestengel. Andere houden meer van riet, dennenappels, leem of houtsnippers. Zorg voor variatie, zodat verschillende insectensoorten zich er in thuis voelen. Grote kans dat ook verschillende wilde bijen op jouw insectenhotel afkomen.

Zo’n klein insectenhotel past in elke tuin, of op ieder balkon! Er missen een paar bamboestokjes; een specht heeft al even zitten ‘snacken’ bij het insectenhotel.

Zelf aan de slag met een insectenhotel?

Op de websites van natuurmonumenten en ivn natuureducatie vind je handleidingen om zelf een insectenhotel te maken.

Een insectenhotel kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar je kunt het ook heel eenvoudig houden. Boor gaten van verschillende diameter in een stammetje droog hout, gebruik bijvoorbeeld eiken, berken, esdoorn es of beuk. Zet dit stammetje op z’n kant, op een droge en zonnige plaats.

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »
brandhaartjes

Sporten in eikenprocessierups tijd

Mensen die veel buiten sporten zoals hardlopers of fietsers, kunnen daardoor ook snel in aanraking komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Uit ervaring geven

Lees verder »