Voor 22:00 uur besteld, volgende bezorgdag in huis! Bezorgdagen dinsdag tot en met zaterdag. GRATIS verzenden!

Hoe is de eikenprocessierups te herkennen?

Als de jonge rupsen in april uit hun eitjes komen, hebben ze een oranje kleur. Als ze volgroeid zijn, dan verandert de kleur in grijsblauw. De rupsen kunnen ongeveer 3 centimeter groot worden.

Brandharen
Een volgroeide rups heeft circa 700.000 brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. De brandharen zijn pijlvormig met een soort weerhaakjes. Deze kunnen gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen binnendringen.

Hoe kan je in contact komen met de brandharen?
De eikenprocessierups schiet zijn brandhaartjes weg bij een ongewenste aanraking. Ook kunnen de haren vanuit de nesten met de wind worden meegevoerd. Het kan ook zijn dat ze door trillingen van verkeer vrijkomen en verder verspreid worden. De brandharen kunnen ook worden overgedragen door kleding waarop ze zitten.

Hoe lang blijven de brandharen actief?
De brandharen behouden 6 tot 8 jaar hun vorm en activiteit. Het kan dus goed zijn dat de brandharen nog heel lang ongemak geven op de plek waar voorheen een nest was.

Bron: naturetoday.com

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »