Veel mensen worden onrustig bij het zien van de nesten van de eikenprocessierups. Als je al die haartjes ziet dan krijg je de kriebels.
Ondanks het feit dat er veel nesten preventief worden verwijderd, zullen ze ook dit jaar weer in grote getale aanwezig zijn.
Maar moeten we er echt zo van in de stress schieten?
Biodiversiteit
Al eerder schreven we over het belang van biodiversiteit. Het is de natuur zelf die in staat moet zijn ‘de strijd’ aan te gaan met de eikenprocessierups. Als mensen kunnen we daar een handje bij helpen.
Dat doe je dus bijvoorbeeld niet door je hele tuin te betegelen. Zorg juist voor meer natuur! Groen, bloemenmengsels, vogelhuisjes. Stoot de natuur niet af maar laat het juist toe! Dat is voor de lange termijn het allerbelangrijkst.
Erg genoeg gaan mensen voor hun eigen ‘gemak’ ook zelf direct de strijd aan met de natuur. Helaas zorgt deze kortzichtigheid ervoor dat er nog veel meer wordt verstoord.
Zo zijn er mensen die denken dat ze met het inpakken van bomen met plastic de eikenprocessierups te slim af te zijn. Die laat zich daar echt niet door foppen. Het idee: een strook plastic met soms kleefband rond de stam van de boom, zodat de eikenprocessierupsen de boom niet in kunnen klimmen. Maar omdat het merendeel van de eikenprocessierupsen nooit onderaan de stam van de boom komen, heeft dit vrijwel geen nut. Alleen in heel specifieke situaties (bijvoorbeeld een tekort aan voedsel), gaan de rupsen vanuit de eikenboom in de grond. Sterker nog de rupsen die onderaan de stam van de boom leven, kruipen er gewoon overheen, zoals je in deze video ziet.
Natuurlijke vijanden
Waarschijnlijk werkt het zelfs averechts; natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de kleine poppenrover, kunnen soms niet over deze plastic barrière heen komen… Ook in de kleefband blijven veel natuurlijke vijanden van de processierups kleven. Een aantal weken geleden ontstond er ophef over een foto van een grote bonte specht die in een kleefband verstrikt was geraakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de goedbedoelde acties. En wat dacht je van de plastic deeltjes die in de natuur terechtkomen?
Mensen, laat de natuur met rust. Die laat zich echt niet foppen. Geef het rust, en schep de voorwaarden zodat het natuurlijk evenwicht kan herstellen.
Natuurlijk is de overlast vervelend, maar hoe meer we daar wat tegen willen doen, hoe langer we die overlast zullen krijgen.
Gewoon geduld hebben, zorg dragen voor meer biodiversiteit en… met deze praktische tips het eventuele ongemak voor jezelf verlichten.