Voor 22:00 uur besteld, volgende bezorgdag in huis! Bezorgdagen dinsdag tot en met zaterdag. GRATIS verzenden!

Bloembollen planten tegen de eikenprocessierups

9 dingen die je kunt doen tegen de eikenprocessierups
Tip: 8 voorjaarsbloemen

Nu denk je waarschijnlijk; “Help, bloembollen planten tegen de eikenprocessierups?” Jazeker! Eikenprocessierupsen hebben veel vijanden tijdens de verschillende fasen van het leven van de eikenprocessierups.  Verschillende insecten, zoals sluipwespen, lieveheersbeestjes, mieren, gaasvliegen, wantsen etc., maar ook spinnen hebben het op eikenprocessierupsen voorzien.

In het vroege voorjaar zijn er nog weinig bloemen in bloei. Sluipwespen en sluipvliegen leven bijvoorbeeld van het stuifmeel van narcissen en en gaasvliegen van de stuifmeel blauwe druifjes. Deze wespen en vliegen leggen vervolgens hun eitjes op of in de buurt van jonge eikenprocessierupsen. Als de eitjes uitkomen, voeden de larven zich met de jonge eikenprocessierupsen.

Aan het einde van de winter is het sneeuwklokje één van de eerste bloemen. Gaasvliegen komen op het kleine beetje nectar van de sneeuwklokjes af. Gaasvliegen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Veel van deze wespen en vliegen zijn ook natuurlijke vijanden van andere plaagdieren, zoals bijvoorbeeld luizen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Vroeg in het voorjaar de hele tuin in bloei door voorjaarsbollen; hoe leuk is dat! Het leuke van voorjaarsbollen is dat je ze bijna overal kunt planten; in een border of in het gras. Maar je kunt natuurlijk ook je balkon vol zetten met potten voorjaarsbollen!

Narcissen tussen de eikenbomen. Zo is bestrijden van de eikenprocessierups nog mooi ook!

Kies bij voorkeur voor biologische bloembollen. Deze zijn het meest interessant voor insecten. Kortom, de overlast van de eikenprocessierups, we hebben er bijna allemaal mee te maken. Maar we kunnen ook samen de overlast bestrijden; dat is gemakkelijker en leuker dan je denkt! En met bloeiende voorjaarsbloemen in de buurt wordt het nog mooier ook!

Zie voor meer informatie: vlinderstichting

Andere artikelen:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups voorkomen

Hoe kan je de eikenprocessierups voorkomen? Hang een vleermuizenkast op!Wist je dat ook de vleermuis een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen de

Lees verder »
brandhaartjes

Sporten in eikenprocessierups tijd

Mensen die veel buiten sporten zoals hardlopers of fietsers, kunnen daardoor ook snel in aanraking komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Uit ervaring geven

Lees verder »